De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire voedingsleer streeft men ernaar om de lichaamscellen te voorzien van de juiste voedingsstoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Kortom, goede moleculen krijg je door gezonde basisvoeding.

Geen enkele voedingsgroep wordt uitgesloten zoals dat vaak wel het geval is bij een dieet. Sommige voedingsstoffen versterken elkaars werking waardoor ze extra goed worden opgenomen door jouw lichaam. Andere combinaties van voedingsstoffen verzwakken juist de opname in jouw lichaam. De orthomoleculaire voedingsleer is erop gericht vooral naar de juiste combinaties te kijken die het beste werken in jouw lichaam.

Helaas bevat onze (Westerse) basisvoeding niet altijd voldoende voedingsstoffen. Daarom is het aanvullen met supplementen vaak noodzakelijk om ons lichaam te voorzien van alle benodigde vitamines, mineralen en spoorelementen.

Prioriteit is volwaardige gezonde voeding! Zonder een gezond voedingspatroon is suppletie niet raadzaam.